De Zilveren Bal zet streep door editie van 2021

De Zilveren Bal zet streep door editie van 2021
15 december 2020 JES

De organisatie van ’s werelds snelste schaatsshow (waarbij Wietze Jongsma voorzitter is van het bestuur) heeft besloten de komende editie, die gepland stond op woensdag 10 maart 2021, van de kalender te halen. Door de huidige coronamaatregelen is het onmogelijk om De Zilveren Bal op de gewenste manier te organiseren. Twee factoren spelen daarin een doorslaggevende rol: de wereldbekerfinale én het publiek langs de kant van het ijs.

De combinatie waarbij De Zilveren Bal slechts enkele dagen na de World Cup-finale plaatsvindt, is van essentieel belang voor de deelname van de internationale topschaatsers. De wereldbekerfinale stond gepland op 6 en 7 maart in Heerenveen, maar werd van de kalender gehaald. Het internationale karakter van De Zilveren Bal werd de afgelopen jaren steeds krachtiger. Grote namen als Angelina Golikova, Yuma Murakami, Laurent Dubreuil en Nao Kodaira sierden de deelnemerslijsten afgelopen jaren. Voor hen is het praktisch onmogelijk om op de geplande datum in Nederland te zijn.

Daarnaast speelt het publiek een essentiële rol. “Zij zorgen voor de unieke setting waarbij de schaatsers door een tunnel van gejoel en geschreeuw schaatsen. Dat zie je nergens anders”, aldus toernooidirecteur Jan Ykema. Op dit moment is er geen zicht op goed gevulde stadions, waardoor een belangrijk aspect van het evenement wegvalt. “Ik kan mij geen toernooi voorstellen zonder publiek. Zij zijn van wezenlijk belang voor de sfeer van De Zilveren Bal”, vervolgt Ykema.

Alternatieven
De optie om het toernooi kleinschaliger en zonder publiek te organiseren is overwogen, maar doet afbreuk aan het concept volgens Ykema. “De Zilveren Bal heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een uniek en eigenzinnig concept. Show en topsport gaan hand in hand en beide aspecten moeten wat ons betreft hoogwaardig zijn. Dat gaat dit seizoen gewoon niet lukken.” De organisatie wil niet langer in het midden laten of het toernooi wel of niet doorgaat en zo ja, in welke vorm. “Voor zowel de schaatsers, sponsoren en het publiek is het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Al is het niet het bericht dat we graag brengen”, aldus Ykema.

Dat het unieke sprintevenement hiermee volledig van de schaatskalender gaat verdwijnen is zeker niet het geval. De afgelopen jaren heeft het toernooi een enorme ontwikkeling doorgemaakt en dat wil de organisatie zeker voortzetten. Volgend seizoen staat de World Cup-finale wederom op de planning in Nederland. Aan een belangrijke voorwaarde voor wederom een geweldig deelnemersveld wordt daarmee voldaan. Ykema kijkt er al met smart naar uit: “Wat ons betreft is de Elfstedenhal in maart 2022 het decor voor de zesde editie.”

Inschrijven Nieuwbrief