Banner Jongsma Engineering Banner Jongsma Engineering Banner Jongsma Engineering Banner Jongsma Engineering Banner Jongsma Engineering

Grootste RO installatie van Europa van FrieslandCampina in productie

Projectmanager Technical Projects Henk Jonkman van FrieslandCampina: 'Wij als projectteam hadden de opdracht om de productiecapaciteit in Gerkesklooster te vergroten van 52.000 ton kaas naar 93.000 ton kaas. In Gerkesklooster hadden ze twee kaaslijnen en we besloten om één kaaslijn door een grotere te vervangen en de wei van deze nieuwe kaaslijn moest worden verwerkt door een omgekeerde osmose tot 26% droge stof in het weiconcentraat.

In korte tijd moesten we veel keuzes maken, dat betekende dat we voor betrouwbare leveranciers hebben gekozen. Voor levering van de omgekeerde osmose hebben we ALPMA gekozen. Het was de eerste keer dat we een verwerkingsproject met ALPMA gingen doen, maar de mensen van ALPMA maakten een zeer professionele indruk tijdens het aankoopproces, waardoor het een logische keuze voor ons was.

Na het inkoopproces startten de projectteams van alle disciplines de gedetailleerde engineering. ALPMA heeft gedurende het hele project dezelfde professionele indruk achtergelaten. De mensen wisten heel goed waar ze het over hadden en de prestaties bij de planning waren accuraat. Het resultaat is dat we de omgekeerde osmose probleemloos hebben opgestart.

We willen graag het projectteam van ALPMA bedanken voor deze goede prestatie en we zijn blij dat we een nieuwe zeer professionele partner hebben voor het verwerken van oplossingen. '

Aansprekende projecten Royal Aware

De afgelopen maanden zijn een tweetal grote projecten van de Royal Aware foodgroup gegund aan Alpma en Servidoryl in samenwerking met Jongsma Engineering Solutions. Hier zijn wij uiteraard zeer trots op.

Door toepassing van vooruitstrevende membraan technologie wordt binnen het Royal Aware/ Alpma project door middel van RO (Reverse Osmose) de weistroom geconcentreerd. De installatie zal ultimo 2018 in productie te gaan.

Daarnaast werkt Servidoryl (onderdeel van Alpma) op dit moment voor Royal Aware aan een strategische order voor Edammer multimould kaasvaten. Bij de productie binnen Servidoryl worden compleet nieuwe technieken toegepast.

ALPMA preferred supplier Friesland Campina

In samenwerking met Jongsma heeft ALPMA de status van preferred supplier bij Friesland Campina gekregen. Het Duitse ALPMA is marktleider in innovatieve kaasproductiesystemen. Zo levert zij de Formatic en Coagulator die een efficiëntere productie mogelijk maken.

Samenwerking Novochem en In2Food B.V. Jongsma Desyl

Jongsma heeft succesvol mee kunnen werken aan het opstarten van de samenwerking tussen In2Food B.V. en Novochem Group

Verbinding van twee bedrijven om elkaar te versterken. Bij goede reiniging geldt goede waterbehandelingvandaar SAMEN STERK.

In2Food B.V. kan u verbinden met Novochem Group voor waterthreatment. Novochem Group kan u verbinden met In2Food B.V. voor goed reinigingsadvies en reiniging- en desinfectiemiddelen.

 

CLAFIS preferred supplier Friesland Campina

In samenwerking met Jongsma heeft CLAFIS ook de status van preferred supplier bij Friesland Campina gekregen. CLAFIS heeft een uitgebreide expertise voor het leveren van multidisciplinaire oplossingen voor uiteenlopende technische projecten. CLAFIS kenmerkt zich door korte lijnen.

Friesland Campina concerncontract verpakkingscontrole

In samenwerking met JB Besturingstechniek heeft Jongsma Engineering Solutions een concerncontract (preferred supplier) voor verpakkingscontrole met Friesland Campina gesloten. Het betreft hier een verpakkingscontrole waarbij zowel de bodembedrukking, de sluiting van de zak en de kwaliteit van de seal wordt gecontroleerd.

Klik hier voor meer info

 

Succesvolle integratie ETT binnen JB Besturingstechniek

Per 1 mei neemt de Silva Groep (het bedrijf van het ondernemersechtpaar Jan Bos en Marjan Bos-Spijkman) met dochterondernemingen als JB Besturingstechniek in Oosterwolde, het bedrijf Elektrotechniek Terpstra in Oosterwolde over.

Elektrotechniek Terpstra zal tijdens en na de overname op dezelfde voet worden voortgezet en de functie van Wiebe Terpstra zal vooreerst de komende periode niet veranderen.

De Silva Groep, met diverse bedrijven actief in de Industriële Automatisering, ziet in de activiteiten van Elektrotechniek Terpstra een mooie uitbreiding van haar portfolio en zal naast besturingssystemen voor machines en procesinstallaties ook verdeelsystemen voor de utiliteit en industrie gaan bouwen.

Elektrotechniek Terpstra verhuist per 1 mei naar het pand van JB Besturingstechniek aan de Nanningaweg 37 in Oosterwolde.

De overname brengt voor de klanten van Elektrotechniek Terpstra geen merkbare veranderingen met zich mee. Het blijft het vertrouwde adres voor het leveren van verdelers en verwante zaken zoals men ook in de afgelopen 27 jaar gewend is geweest.

Ontwikkelen revolutionair productiecontrolesysteem kaasindustrie JB Besturingstechniek

Jan Bos directeur/eigenaar van JB Besturingstechniek: ‘Jongsma bracht JB Besturingstechniek, Cono Kaasmakers en Stichting Het Kaasmerk samen en was medebedenker van het revolutionaire beeldherkenningssysteem Cheese QA Vision. Met dit besturingssysteem kan Cono te allen tijde elke individuele kaas traceren en controleren. Bij problemen voorkomt dit het uit de handel nemen van onnodig grote partijen.’

Cono zocht een oplossing voor het te allen tijde traceerbaar maken van kaas en raakte in gesprek met Jongsma. Jongsma bracht Cono, JB Besturingstechniek en Stichting Het Kaasmerk samen. Dit resulteerde in de ontwikkeling van unieke 2D codes op het kaasmerk en het beeldherkenningssysteem Cheese QA Vision dat de codes leest. Zo weet Cono uit welke kaasmelk -en dus welke melkleveringen- elke individuele kaas is gemaakt, de vetklasse, de merknaam en de kaassoort.

Door dit beeldherkenningssysteem te integreren met het kwaliteitsinformatie- en het Enterprise Resource Planning-systeem, zijn de unieke eigenschappen van iedere individuele kaas bekend, kunnen kwaliteitsproblemen eenvoudig worden herkend en is iedere kaas traceerbaar. Bij een probleem wordt niet de hele dagproductie teruggehaald maar slechts de betreffende partij. Jongsma bracht partijen samen, stuurde het traject aan en was medebedenker van Cheese QA Vision, daarbij gebruik makend van zijn ruime ervaring in de levensmiddelentechnologie. Dit revolutionaire systeem kwam veelvuldig in de pers.

Vision en OEE oplossingen

Jongsma Engineering Solutions heeft samen met met JB Besturingstechniek de volgende producten succesvol geïntroduceerd:

• Food QA Vision: waarmee de sluiting van een zak en de bodem (met alle product informatie) met een automatisch besturingssysteem individueel worden gecontroleerd.
• RTM OEE: een overall OEE (Overall Equipment Effectiveness) systeem die de gehele productielijn 24 uur per dag volgt en helder aangeeft (Pareto) waar de eventuele verbeterpunten liggen.
• Cheese QA Vision: is uitgebreid met een koppeling met het röntgensysteem dat het mogelijk maakt de kaas van binnen te controleren en eventuele kaasgebreken vast te stellen. Cheese QA Vision maakt gebruik van unieke 2D codes op het kaasmerk die door het beeldherkenningssysteem Cheese QA Vision worden gelezen. Zo weet u uit welke kaasmelk -en dus welke melkleveringen- elke individuele kaas is gemaakt, de vetklasse, de merknaam en de kaassoort. Bij problemen voorkomt dit het uit de handel halen van grote partijen. Door dit beeldherkenningssysteem te integreren met het kwaliteitsinformatie- en het Enterprise Resource Planning-systeem, zijn de unieke eigenschappen van iedere individuele kaas bekend, kunnen kwaliteitsproblemen eenvoudig worden herkend en is iedere kaas traceerbaar.


      

Management Olympisch kampioen Shani Davis

Shani Davis over Wietze Jongsma: ‘I’m fast but you are strong.’

Van 2008 tot en met 2010 was directeur Wietze Jongsma manager van meervoudig Olympisch en wereldkampioen schaatsen Shani Davis. Jongsma regelde alle zaken rondom het schaatsen en verzorgde tevens de sponsoring. Een zeer geslaagde en ultieme netwerkopdracht.

Jongsma sloot contracten met sponsoren als het UWV WERKbedrijf , Actemium (2 jaar) en BKB. Naast de contracten en financiële afwikkeling waren verblijf, pers, TV, fotografie,website, verzorging, materiaal en trouble shooting zijn aandachtsgebieden en was Jongsma de spin in het net waar Davis op kon bouwen. Jongsma stond daarmee mede aan de basis van successen van Davis, zoals goud tijdens het WK Sprint en goud en zilver tijdens de Olympische Spelen in Vancouver.

 

 

ALPMA Breman Clafis JB Bestruringstechniek Novochem Air Quality Process Safrair